Komme seg rundt

Det er ikke særlig enkelt å komme seg rundt i Vågå kommune om du ikke har bil, eller i det minste en sykkel. Avstandene er ikke uoverkommelig store, men på grunn av stadige oppover-og nedoverbakker kan det være slitsomt å ikke ha en motor å stole på. De aller fleste her i området har minst én bil, derfor er vi ikke særlig avhengig av busser. Ei heller finner du noen togstasjon (kun i Otta), så du må planlegge godt i forveien om du vil komme deg rundt i området. De fleste besøkende velger å kjøpe dagsturer rundt omkring – for eksempel opp til Bessengen eller opp Jotunheimen. Dagsturer med båt er også høyt ettertraktet, så det er bare å velge og vrake. Vi anbefaler dog på det sterkeste å komme med bil, selv om man både har Ekspressbusser direkte til Vågåmo samt tog til Otta. Med bil kan man utforske området helt etter eget ønske, se ting ingen andre turister får med seg. Man kan stoppe opp så fort man ser noe spennende – for eksempel er Jutulporten enklest å besøke ved hjelp av egen bil. Alternativet er å gå seg en veldig lang tur, eller haike. Haiking er forresten ganske så enkelt her i kommunen. Folk er veldig åpne og er glade i å vise besøkende rundt. Kriminalitet er praktisk talt ikke-eksisterende, derfor vil det neppe gå lang tid før noen plukker deg opp!

Har du ikke bil, kan du leie en før turen til Vågå. Er dere tre-fire personer blir det ikke mer enn en hundrelapp eller to per person for en solid leiebil. Leiebiler finnes i massevis rundt omkring i storbyene, men du kan også leie i Lillehammer eller i Fagernes. Her får du dessuten oftere bedre service enn i de travle storbyene.

Vil du absolutt ikke kjøre og ønsker fortsatt å utforske større deler av Oppland fylke enn bare Vågåmo, kan du bruke bussene som går i området. Dessverre går ikke bussen fra Vågåmo særlig ofte – store deler av dagen sitter du faktisk fast om du ikke haiker, sykler eller tar taxi. Det er verdt å nevne at taxi er ganske rimelig her i området. Du vil aldri betale blodpris som folk gjør i Oslo eller Bergen. Det er for eksempel hele 30 kilometer mellom Otta skysstasjon og Vågåmo Smedsmo stasjon, men tar du taxi vil det sjeldent koste mer enn fem-seks hundre kroner. Er man flere personer er dette ganske så rimelig.

Den eneste rutebussen som går forbi Vågåmo er 142-bussen mellom Bismo og Lillehammer. Skal du vestover, går bussen mot Bismo klokken 16:52. Denne går forbi Lom og ender opp ved Dønfoss camping. Mange reisende som starter ut i Lillehammer velger å reise videre til Lom fra Vågåmo. Lom er et spennende sted, skal du vite! Skal du tilbake til Lillehammer, går det kun én buss om dagen fra Vågåmo også den veien. Denne forlater Vågåmo busstasjon 07:40 hver dag, inkludert lørdag. Legg merke til at bussene ikke går på søndager! 142-bussen mot Lillehammer går forbi Kvam, Harpefoss, Ringebu, Tretten, Hafjell (alpinsenteret) og Smedstadmoen. Alle ganske så interessante steder å besøke, om man har tid.

Ekspressbussene, spesielt Fjordekspressen, er dine alternativer. Skal du en kortere tur til de nærmeste tettstedene, er det ikke særlig dyrt å ta disse – regn med rundt femtilappen. Nå har Valdresekspressen også utvidet sitt tilbud og inkludert både Lom og Vågå i sine ruter. Dette åpner opp for nye muligheter rundt Jotunheimen, om du ønsker å utforske det historiske landskapet på egen hånd uten bruk av bil.

På grunn av det lave befolkningstallet er ikke utvalget av offentlig transport særlig stort, men det er mer enn nok for lokalbefolkningen. Bussene er faktisk ofte helt tomme. Vi anbefaler som sagt å bruke bil – enten leiebil eller eget kjøretøy. Sykling kan være spennende i de varmere månedene, men legg merke til at været raskt kan forandre seg.

Privacy Policy