Hanggliding, Rikssenteret i Vågå

Hanggliding er den sikreste måten du kan kjenne deg som en fugl på. Om du aldri har hørt om hanggliding tidligere, er det på høy tid å sette seg inn i denne ekstremt raskt voksende sporten. Denne frihetsgivende, spennende hobbyen som så mange nordmenn har omfavnet. Hanggliding er nemlig meget spesielt, og en flink, erfaren hangglider kan holde seg oppe i luften så lenge han eller hun vil. Norge er et helt perfekt land for å drive med denne sporten – store deler av landskapet her består nemlig av berg og daler. Her er det bare å klatre opp på den nærmeste fjelltoppen og sette ut mot de vidstrakte holmene. Du har kanskje hørt om paragliding tidligere? Her setter man seg på en myk konstruksjon som er fastkoblet til en oval fallskjerm, og styrer det kontrollerte fallet med hendene. Paragliding er noe billigere og mye raskere å bli kjent med enn hanggliding. Hanggliding foregår nemlig med en langt mer fast konstruksjon, ofte med detaljer av aluminium eller karbonfiber. Dermed får man bedre styring og kjenner seg litt mer sikret, samtidig som det koster litt ekstra å drive med samt er noe vanskeligere å bære opp en skråning. Det enkleste er å leie seg utstyr på stedet, med mindre man kommer med bil og dermed kan ta med seg eget utstyr på taket.

Vågå er ypperlig for hanggliding

Vågå kommune er kjent som paradis for de som driver med hanggliding. Hit kommer folk fra både fjernt og nært for å kjøre så høyt opp i Gudbrandsdalen eller Jotunheimen som mulig – så setter man opp hangglideren og hopper ut over det vakre landskapet. Det er nettopp den spesielle naturen som gjør Vågå så tiltrekkende. Her regner det veldig lite i løpet av året, og derfor kan man nyte hanggliding nærmest når som helst, bortsett fra vinteren når det vanskelige føret gjør aktiviteten for farlig å holde på med. Gjennom store deler av høsten og våren (og selvfølgelig hele sommeren) dukker hundrevis av mennesker opp rundt Vågåmo for å gjøre seg klar til noen fantastiske dager oppe i skyene. Rikssenteret i Vågå, som ligger en drøy mil utenfor Vågåmo, tar imot alle som ønsker, og viser deg de beste stedene å drive med hanggliding. For deg som ikke har eget utstyr finnes det alltid komplette sett til leie, Men husk at du må gå gjennom et kurs før du kan sette ut på egen hånd. Alternativet er å dra ut på en tur med instruktør – dette koster en god del mer, men så slipper du å vente på å fly igjennom skyene.

Norges Luftsportforbund administrer all drift av luftsport og tilhørende kurs/skoler her i landet, derfor kan du føle deg i sikre hender. Kun lisensierte skoler og instruktører har rett til å lære bort sporten, altså kan du slappe av og la guiden ta ting i egne hender. Med mindre du vil gå igjennom kurset, selvfølgelig. For et par år siden ble store deler av Rikssenteret i Vågå skadet av flom, men etter snaue seks måneder var alt tilbake på sin plass og besøkende ble på nytt tatt imot av ekspertene her i kommunen. Driver du med hanggliding fra før kan det være spennende å ta kontakt med 100/150-klubben i Vågå. Dette er en klubb for de med hanggliding som interesse, der man setter ut på turer som strekkes seg over 100 kilometer og mer.

Norgestreff

Forresten arrangeres det årlige Norgestreff her i Vågå, der hangglidere og paraglidere fra hele landet (og fra andre land) møtes for å nyte denne heftige sporten. Her foregår samtidig Norgesmesterskapet i paragliding, der man ser hvem som kan komme seg over de lengste distansene på kortest tid. Dette er selvfølgelig ikke noe å anbefale for nybegynnere, men om du tar tiden for å komme deg hit under det neste treffet kan du få utallige gode tips av folk som har drevet med hanggliding i flere tiår.

Privacy Policy