Ting å se i Vågå

Selv om Vågå kommune er ganske så liten og har en befolkning på under fire tusen mennesker, er det utrolig mange ting å se her. Uansett hva du foretrekker, uansett hva som interesserer deg, vil du finne noe spennende å gjøre. Vi kan forresten begynne med å si at Vågå i seg selv betyr «reise» oversatt fra det gamle norrøne språket, der ordet var «vega». Her finner vi samme rot som ordet «vei» i dagens bokmål. Dette er fordi Vågå ligger midt på en gammel reiserute fra øst mot vest, og denne nevnes av selveste Snorre Sturlason i hans episke bok Heimskringla. Altså er Vågå et historisk sted, som har utgjort en viktig rolle i den norske historien. Vågå er et av stedene her i Norge med minst nedbør gjennom året, og derfor spiller det ytterst liten rolle når du velger å ta turen hit – som oftest vil du se klar himmel og sol. Under sommermånedene kan man gå lange turer langs det vakre landskapet og skue ut over dalene, mens vintertiden er spesielt populær blant dem som liker å stå på ski. Men aktiviteter forklarer vi i dybden andre steder her på VisitVaga.no – la oss heller fokusere på ting å se i kommunen.

Vågåmo

Vil du se et ordentlig norsk tettsted på «bondelandet», er Vågåmo stedet å ta turen. Søte, toetasjes trehus utgjør store deler av det vi her i Vågå kaller sentrum, men som i bunn og grunn er tre gater med butikker, et kulturbygg og et postkontor. Her samles folk på kvelden for å ta seg noen kalde pils, for å skryte av sine biler eller for å diskutere nyheter. Vågåmo har kun 1491 innbyggere, noe som gjør dette til en typisk norsk landsby etter moderne standard. Du finner forresten Jutulheimen Bygdemuseum her, et lite museum som tar for seg historien bak Jotunheimen. Jotunheimen kalles Jutulheimen på nynorsk og den lokale dialekten i Vågå. Ikke langt unna finner man den velkjente Jutulporten, som ble foreviget i en rekke norske eventyr. Har du lest Peter Christen Asbjørnsens verk kalt Norske Folkeeventyr eller Norske Huldre-eventyr og Folkesagn, er du sikkert kjent med Jutulporten. I følge gamle sagn bodde det et troll inne i det som ser ut som en port inn i berget – derav navnet Jutulporten.

Vågå kirke

Vågå kirke er den dominerende severdigheten i området. Selv om dette er langt i fra den eldste kirken i landet (oppført på 1600-tallet), er den absolutt verdt et besøk. Vågå kirke blir omtalt som en stavkirke, men dette er feil – dette er en typisk korskirke, selv om det tidligere sto en stavkirke på samme sted. Den gamle stavkirken var bygd på 1100-tallet, men forfalt og ble borte. Mye tyder dog på at materialene fra denne gamle kirken ble brukt under byggingen av den «nye» Vågå kirke. Vi går mer i dybden på denne i vår artikkel om Vågåkyrkja. Ellers har du selvsagt den historiske prestegården å besøke. Denne ligger rett ved den gamle kirken, og kalles Ullinsvin. Vågå prestegård er viktig for Norgeshistorien, den også. Her hadde faktisk oldemoren til Edvard Munch sin egen urtehage.

Skulpturer og kjendiser

Man finner også en av Skulpturstoppens prosjekter her i Vågå. Skulpturstopp er et nasjonalt prosjekt drevet av DNB, der spennende kunstverk blir plassert ute i den norske naturen. Ved Lemonsjøen står kunstverket skapt av Dan Graham, i tre og glass, som speiler av naturen i området og er en hyppig besøkt severdighet. Forresten er det verdt å nevne at folk fra Vågå kalles for vagverer, noe som er et ganske unikt uttrykk. Visste du at flere norske kjendiser er herfra? Unge mennesker kjenner sikkert til Andre Villa, den verdenskjente motorcrosskjøreren. De litt eldre er godt kjent med Arne Brimi, en av Norges beste kokker. Forfatteren Knut Hamsun ble også født her – det vet de aller færreste, selv om Hamsun er blant Norges mest kjente forfattere. Velkommen til Vågå!

Privacy Policy