Jutulheimen / Jotunheimen

Alle nordmenn vet veldig godt hva Jotunheimen er. De fleste av oss har vel vært der, enten på egen hånd eller på klassetur med skolen. Jotunheimen er et fantastisk, unikt område midt på Norgeskartet (sør for Trondheim). Her finner du idyll så det holder. Nesten et grenseløst område med berg, fjell, fjorder og innsjøer, alt smeltet sammen til den mest fabelaktige naturen du noen gang vil se. Forresten er det bare New Zealand som har lignende natur, hvilket gjør Norge et helt unikt land man absolutt må besøke og reise rundt i. Dette gjelder både utenlandske turister og våre egne landsmenn. Dessverre velger mange nordmenn å reise til utlandet på ferie, når man egentlig har så mye enestående å se her hjemme i Norge. Millioner av mennesker drømmer om å ta seg hit, mens vi som bor her vil ut av landet i stedet. Underlig? Ja, men det er nok ganske vanlig uansett hvilket land man kommer fra.

Sovende fjell

Jotunheimen ligger midt i mellom Gudbrandsdalen og Sogn, to andre magiske steder man må besøke – Sognefjorden er ett av de mest kjente stedene i Norge internasjonalt. Jotunheimen inneholder de høyeste fjelltoppene i Skandinavia, og besøkes derfor regelmessig av alpinister. Totalt snakker vi et gigantisk område på over tre tusen kvadratkilometer. Dermed rekker det neppe med én tur til Jotunheimen for å få med seg alt nasjonalparken har å by på. Her finner du blant annet Galdhøpiggen, det høyeste fjellet i Norge, som med sine ruvende 2469 meter over havet er godt synlig fra store deler av Jotunheimen. Glittertinden ligger også i nærheten og ser helt fantastisk ut i de kaldere månedene av året. Har du vært på klassetur i området, eller hadde en guide med deg når du reiste rundt på egen hånd, ble du sikkert fortalt alle de forskjellige mytene om bergene i området. Gammel folketro sier nemlig at de fleste bergene her i området egentlig er sovende kjemper, troll eller jotner. Jutulheimen er det nynorske ordet på Jotunheimen – er du i Vågå bør du helst bruke det nynorske navnet for å passe inn!

Jotnenes hjem

Så hvem var jotnene, som Jotunheimen er oppkalt etter? Jo dette var kjemper fra norrøn mytologi – de fleste gamle folketroer inkluderer en eller annen form for gigantiske mennesker og halvguder. Dette gjelder selvsagt også vår norske ur-religion. Tor, Odin, Ull og de andre kjente, gode gudene, var såkalte æser, mens jotnene var deres fiender på jorden. Det betyr dog ikke at jotnene var fæle eller onde – tvert imot, mange av dem var ordentlig kloke og vise. De holdt til i Jotunheimen, som på gammelnorsk betyr «jotnenes hjem». Her bodde de i borgen Utgard, den tredje verdenen koblet til Yggdrasil – de to andre er Åsgard og Midgard, der henholdsvis gudene og menneskene bodde. På grunn av slike sagn så menneskene i gamle dager stadig etter skjulte jotner overalt, spesielt rundt Jotunheimen. Ligner et fjell på en sovende kjempe? Da er det selvfølgelig en jotne. Eller et troll, man vet aldri. Blant de mest kjente jotnene finner man Trym, selveste kongen over jotnene, som levde i Jotunheimen. Så har man også Surt, Natt, Mime og Loke. Loke i seg selv er en halvgud, siden han blandet blodet sitt med Odin. Mime er den smarteste jotnen – han står og vokter Yggdrasil, livets tre.

Ta turen

Jotunheimen har lenge blitt brukt som beitemark for diverse husdyr. På grunn av det spesielle klimaet og minimalt med nedbør vokser gresset ypperlig her store deler av året. Samtidig var Jotunheimen den naturlige sammenkoblingen av øst og vest her i Norge. Ville man krysse inn mot Oslo eller reise til Sverige fra Norges vestkyst, måtte man innom Jotunheimen. Året rundt er dette et helt enestående sted å besøke. På vinteren kan man ta lange skiturer og sove i ulike hytter oppe på bergene, for så å våkne til en uforglemmelig utsikt. På sommeren har man en rekke spennende aktiviteter å holde på med – blant annet hanggliding, som er veldig populært i området på grunn av den stadige vinden og det gode været.

Privacy Policy