Jutulporten

Du tror kanskje ikke på myter og sagn, men før i tiden var dette en naturlig del av den norske kulturen. Folkeeventyr ble ansett som noe ganske virkelig, selv om folk ikke trodde på dem bokstavelig talt. Eventyrene var et sted mellom sagn og virkelighet, og de hadde alltid viktige beskjeder å formidle. Moralske verdier og gode personlighetstrekk var sentrale her. Eventyrene er en del av den norske historien, og troen på troll spesielt. Vi har alle vært på klasseturer i norske berg og fjell, der de lokale guidene fortalte oss om de ulike trollene som lå og sov rundt omkring. Mange fjell blir sett på som troll, og myten om at de våkner til live holdes levende den dag i dag. Andre troll bor inne i selve fjellene, og det er dette Jutulporten fikk navnet sitt fra. Dette er nemlig en port inn i trollenes rike. Selvsagt velger de fleste å avfeie slike eventyr som rent oppspinn, men når det er så mange av dem fra forskjellige deler av landet, og alle har fellestrekk – da er det kanskje noe i dem? Kanskje troll eksisterte før i tiden, men ble utryddet? Utallige myter verden rundt vitner om underlige skapninger som holder seg skjult i skog og mark. Yeti, Bigfoot, Chupacabra – listen er lang. Disse tre har kun blitt omtalt som enkeltindivider, og har ikke blitt beskrevet i særlig stor grad. Trollene er derimot en egen art, et folkeslag med likheter og forskjeller. Dessuten har de blitt beskrevet veldig godt gjennom århundrene, med tegninger og skisser blant annet.

Inngangen til trollenes rike

Så hvorfor tror ikke folk på troll lenger? Hvorfor har nordmenn gått bort fra denne eldgamle overtroen – eller er det bare troen, kanskje? Vi anser eventyr Peter Christen Asbjørnsens «Norske Folkeeventyr» og «Norske Huldre-Eventyr og Folkesagn» til å være myter, men forfatteren har tross alt reist rundt i Norge og samlet inn disse fortellingene. Dette var en folketradisjon, og hvis så mange mente at det var sannhet i dem, kan vi vel ikke skyve dem bort? Når du kommer til Vågå kommune, er det utrolig viktig at du tar turen innom Jutulporten. Det er ikke særlig mye å se i området, ingen spennende bygninger eller spesielle stier, men selve porten er slående. Så fort du ser denne, vil du se at det er en port. Det kan ikke være noe annet. En veldig unik formasjon, formet i perfekt passform til trollenes angivelige høyde, rett på siden av en fjellvegg. Der inne bor (eller bodde) jotnene, en underart av trollene. Visste du forresten at det finnes flere Jutulporter der ute? De er spredd rundt omkring, men den mest kjente er denne i Vågå, siden den befinner seg like ved riksveien. Jutulporten vil muligens vekke dine instinkter. Du vil straks forstå at det er mer her i verden enn det man ser.

Jotnene

Jotnene var meget lyssky skapninger, derfor er det umulig å se dem på dagtid. Tar du deg en lang tur og ender opp med å gå forbi Jutulporten i mørket, kan du dog støte på dem. Utallige mennesker har fortalt at de har hørt lyder fra Jutulporten om natten gjennom årene – enkelte mener til og med å ha sett en av dovregubbene i området. Tro det eller ei, men trollene er like mye en del av Norge som du og oss. Jotnene og andre mytiske skapninger har etterlatt seg mange detaljer rundt omkring, blant annet de spesielle jettegrytene. Dette er runde hull i fjell og berg som sjeldent er mer enn en meter dype. Disse ble brukt av jotnene til å lage mat – noen annen forklaring finnes ikke for øyeblikket. Vågå vil vekke alt det norske i deg, uansett om du er nordmann eller på besøk. Så ta turen hit og utforsk norske tradisjoner!

Privacy Policy