Ullinsvin (Vågå prestegård)

Har du hørt om Ull? Før vi går inn på Vågå prestegård, som også er kjent som Ullinsvin, er det veldig viktig at du forstår hvor navnet kommer fra. Du har sikkert hørt om andre steder som begynner på «Ull», slike som Ullern bydel i Oslo, Ullerøy, Ullensvang eller Ullensaker kommune. Alle disse har fått sitt navn fra Ull, en norrøn gud som veldig lenge ble ansett som den viktigste guden av dem alle. Like etter Tor, selvsagt. Tor var stefaren til Ull, og etter en viss tid ble den unge gutten ansett som selveste solguden. Han ble også kalt for skiguden, bueguden og jaktguden. Etter hvert tok Odin over rollen som den sentrale guden i norrøn mytologi, men Ull var altså hakket høyere i flere hundre år. Dessverre er det ikke mange som kjenner til dette, selv om Tor og Odin er velkjente skikkelser.

Norrønt navn

Ullinsvin har også fått sitt navn fra Ull, eller Ullr som er hvordan navnet ble skrevet på norrønt. Hvordan kan en prestegård med en av landets mest historiske kirker ha fått sitt navn fra en norrøn, hedensk gud? Det er nok et bevis på at lokale historiske tradisjoner og kultur ble assimilert av den nyere innførte religionen. Kristendommen kom til Norge veldig sent, og de fleste nordmenn ble tvunget inn i religionen. Inntil dette var norrøn mytologi utrolig sterk i landet, selv etter at store deler av Europa hadde brent sine eldgamle bøker med myter og sagaer. Vi har allerede skrevet om Vågå kirke, som står på et sted der en gammel stavkirke sto før i tiden. Før denne stavkirken ble området brukt til dyrkelse av de norrøne gudene, og Ull var trolig den sentrale guden på den tiden.

Prestegården

Vågå prestegård er et utrolig vakkert, naturskjønt sted som ikke burde gås forbi om du er innom kommunen. Selv om gården ikke er særlig gammel, har den fortsatt spilt en stor rolle i den norske kulturtradisjonen. Blant annet hadde Munch-slekten kontroll over gården i en lengre periode – oldemoren til Edvard Munch hadde sin egen urtehage her. Vågå prestegård ble brukt til sitt opprinnelige formål frem til 1981, og deretter begynte den endelig å bli betraktet som et kulturminne. Noen år senere (i 1992) ble den fredet.

Totalt finner du 10 ulike bygninger på prestegården, alle sammen like viktige. Omringet av flotte hager med blomster og skulpturer, her vil du kunne gå rundt i noen timer og nyte en helt unik atmosfære. Vågå prestegård er et fantastisk sted du absolutt ikke kan gå glipp av om du er i nærområdet. Du kan kanskje ikke gå inn i alle ti bygningene på gården, men hovedbygningen er som regel åpen for besøkende. Denne sto ferdig på slutten av 1700-tallet og er like koselig på innsiden som den ser ut på utsiden. Deretter har du forpakterbygningen fra 1927, et nyere stabbur som kan skryte av en gammel klokke fra 1800-tallet, et eldhus med to rom og peis, samt en liten aurbu. Man kan også se kastbua, der kornet fra nærområdet ble oppbevart, samt en lystbu og et vognhus.

Det er forresten verdt å nevne at det sto et annet bygg der hovedbygget står nå. Dette var det gamle hovedbygget, som nå har blitt flyttet til Maihaugen. Det gamle bygget er datert til det 17. århundret og er et annet kulturminne fra Vågå. Vår lille kommune er fylt til randen med slike idylliske, vanvittig spennende steder, som garantert vil fjerne stresset og gi en fornyet kjærlighet til det vakre landet vi bor i. Så ta turen hit, besøk prestegården og kirka, gå en tur i nærområdet og nyt det eldgamle stedet slik vi gjør hver eneste dag!

Privacy Policy